1979-2019 40 jaar Waterland Archief

1979-2019 40 jaar Waterland Archief

Zaterdag 12 oktober Jubileum Open Dag met presentaties, film, muziek, informatiemarkt, rondleidingen en expositie.

In 1979 werd het Streekarchief Waterland (sinds 2003 het Waterlands Archief) in Purmerend opgericht als archiefbewaarplaats van de destijds aangesloten gemeenten. Dit jaar wordt het veertigjarig bestaan van het archief gevierd. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de uiteenlopende collecties en vooral met de historie van de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerland en haar voorgangers.

Jubileumboek
Het wordt een dag met tal van gevarieerde activiteiten waaronder het aanbieden van het door uitgeverij Stichting Noord-Holland i.s.m. het archief uitgegeven  jubileumboek Het geheugen van Waterland in 60 verhalen aan Don Bijl, burgemeester van Purmerend en voorzitter van het bestuur van het Waterlands Archief. Het boek is die dag te koop voor de introductieprijs van € 14,95.

Film over Oosthuizen
Burgemeester Peter Tange van Wormerland verzorgt een lezing over ledezetters en beschuitbakkers in Jisp en Wormer en historicus Kees van der Wiel zal vertellen over vier eeuwen boeren in de Beemster. Bijzonder is de première van een film over Oosthuizen uit 1923 die onlangs is gedigitaliseerd. Veel inwoners van Oosthuizen zijn in beeld gebracht tijdens de viering van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Daarnaast worden korte historische films vertoont over Landsmeer en Purmerend.

Klederdracht Volendam
In de vier decennia van haar bestaan heeft het archief een collectie van bijna vijf kilometer opgebouwd. Het archief is niet alleen de bewaarplaats van de overheidsarchieven van de aangesloten gemeenten, maar ook van vele semi overheids- en particuliere archieven. Zowel Crescendo als de Stichting Klederdrachten Volendam nemen deel aan het programma. Crescendo verzorgt een muzikale ontvangst, de Stichting Klederdrachten Volendam en het Marker Museum presenteren hun klederdrachten.

Informatiemarkt
Diverse regionale erfgoedinstellingen zullen aanwezig zijn op de informatiemarkt om de bezoeker te informeren over hun activiteiten of hen op weg te helpen met historisch onderzoek, waaronder dat naar de eigen familiegeschiedenis.

Rondleidingen
Natuurlijk kunnen bezoekers ook archiefstukken bewonderen. Niet alleen door middel van een expositie maar ook door een kijkje te nemen in de archiefdepots tijdens een rondleiding.
De Jubileum Open Dag wordt gehouden tussen 13.00 en 16.00 uur in het archief aan de Wielingenstraat 75 te Purmerend. Voor meer informatie over het programma zie www.waterlandsarchief.nl.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook