14e ALLERZIELENTOCHT

14e ALLERZIELENTOCHT

Uniek in Nederland: de dodendans door de straten van Monnickendam 
 
Highlights: Zaterdagavond 2 november 2019 Doopsgezinde Vermaning, Beestenmarkt, Monnickendam Aanvang: 20.15 uur. Vertrek stoet 20.30 uur. Terug: ca. 21.15 uur.  Korte beschouwing door een Monnickendammer, toost op het leven en een  muzikaal optreden van Hailander. Einde: uiterlijk 22.00 uur.
 
Zaterdag 2 november: Allerzielen, het gedenken van alle overledenen, die we missen.  In Nederland is het gedenken met Allerzielen in opkomst, dikwijls met hedendaagse symboliek. In Monnickendam wordt dit op bijzondere wijze gedaan met de middeleeuwse dodendans in de binnenstad. Onderweg worden overleden buurtgenoten van het afgelopen jaar op een bijzondere en gepaste manier herdacht. 
 
Van oorsprong is Allerzielen een katholiek feest, maar In Monnickendam kijken we breder dan dit van oorsprong katholieke feest. Met de opvoering van de middeleeuwse dodendans laten we zien dat doodgaan en gedenken voor mensen uit ieder gezindte geldt. Het is daarmee een indrukwekkende verbeelding van dit allermenselijkste gegeven: de overgang van leven naar dood. Dit jaar voor de 14e keer; een heuse traditie dus.
 
Een stoet van dansers van allerlei pluimage danst door de straten, de dood voorop. De toeschouwers en omstanders mogen bij de dansers aansluiten. ‘Magere Hein’ met zijn zeis klopt onderweg op (natuurlijk van te voren afgesproken) deuren. De bewoner sluit zich, al dan niet met tegenzin, aan bij de dansers. Mooie folklore met een diepzinnige achtergrond en volstrekt uniek in Nederland.  De start van de stoet op zaterdag 2 november a.s. is om 20.30 uur bij de doopsgezinde Vermaning aan de Beestenmarkt en na een korte route door de binnenstad, eindigt de stoet daar weer om ca. 21.15 uur. Er volgt een korte beschouwing op Allerzielen en op dood en leven door een Monnickendammer met daarna een gezamenlijke en massale toost op het leven en een mini-concert van Hailander, muzikanten die met hun middeleeuwse instrumenten al die jaren al de dodendans begeleidden.
 
De Allerzielentocht wordt georganiseerd door het Middele
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook