14 vragen voor John en Jaye Vickers

14 vragen voor John en Jaye Vickers

April vorig jaar opende John en Jaye Vickers hun winkel MusicEdam. Hoewel er nog steeds mensen zijn die hun winkel niet kennen, voelen ze zich helemaal op hun plek. “We hebben een warm welkom mogen ontvangen en we vermaken ons geweldig. Edam is ons thuis geworden.”
1. Wat is voor u volmaakt geluk?
John: “Als we het nummer Aan de Amsterdamse grachten spelen en mensen spontaan beginnen mee te zingen.” Jaye vult aan: “Die interactie, dat is prachtig. Soms spelen we op de stoep en beginnen mensen in de straat te dansen, zo leuk.”

2. Wat is uw meest typerende eigenschap? 
John: “Als winkelier moet je vrolijk overkomen. Ik gebruik altijd humor, al werkt dat niet altijd.” Jaye: “Ik probeer altijd anderen te helpen.”

3. Welke activiteit gaat u het meest aan het hart in Edam-Volendam?
Jaye: “De weken in de zomer met de Kaasmarkt vond ik mooi, vooral het bandje dat dan door de straten loopt.” John: “De Pianowandeling is ook prachtig.” Jaye: “Als muzikanten hebben we vaak mogen spelen tijdens evenementen, de Volendammerdag was een hoogtepunt. We waren bang dat we na de verhuizing minder zouden optreden omdat we onze contacten kwijt waren, gelukkig hebben we dat weer kunnen opbouwen. Er is voor ons optreden geen grote setup nodig, we komen aan en kunnen beginnen. We doen veel op gehoor. Als we iets kennen, kunnen we het vaak ook spelen.”

4. Zet u zich in als vrijwilliger?
Jaye: “Jaarlijks organiseert Maisa van der Kolk concerten rondom de Kaasmarkt. Ze wil daar mee stoppen en ik zou dat graag overnemen, maar mijn organisatorische vaardigheden lijden een beetje onder het feit dat ik nog niet goed Nederlands spreek.”

5. Zijn er verleidingen die u niet kunt weerstaan?
In koor: “De bakker”. Jaye: “Ik kan het versgebakken brood ruiken als ik in de tuin sta. Dat is heel moeilijk om te weerstaan.” John: “Misbaksel en Edammer, we zijn gestopt met naar de bakker gaan omdat we te zwaar werden. Vooral omdat je er eigenlijk echte boter bij moet eten, maar dat draagt weer bij aan het probleem.”

6. Waar krijgt u energie van?
John: “Ik hou van zeilen en de afgelopen zomer heb ik dat vaak kunnen doen. Dit jaar ben ik voor het eerst voorbij de sluizen bij Enkhuizen geweest.” Jaye: “Ik zit liever op de fiets, maar dat kunnen we goed combineren. Ik fiets naar de volgende plek en daar ontmoeten we elkaar weer voor een picknick of kopje koffie.”

7. Hoe zou een ideale dag eruit zien?
John: “Eigenlijk is elke dag in Edam een ideale dag.” Jaye: “We hebben zoveel leuke mensen ontmoet en goede vrienden gemaakt. We hebben absoluut geen heimwee. Ik vind het alleen lastig dat we niet in de buurt van de kinderen wonen. Ze zijn volwassen, maar dan zijn er ook nog momenten dat je even bij ze zou willen zijn. Maar als we nu op bezoek gaan, is het een kleine vakantie.”

8. Wat is het beste advies dat u ooit ter harte heeft genomen?
John: “Toen ik in het leger zat, werd ik aangespoord om een opleiding bouwkunde te gaan doen. Jaye: “Eigenlijk trek ik me nooit echt wat aan van adviezen. Ik bedenk graag zelf wat ik wil.”

9. Wat is uw grootste prestatie?
Jaye: “De verhuizing naar Edam en het openen van de winkel. We vragen ons nog steeds af hoe we dat allemaal voor elkaar hebben gekregen.” John: “Ik ben een hoarder met de overtuiging dat je alles eens in de zeven jaar een keertje kunt gebruiken, dus bewaarde ik alles. Daarbij woonde ik 32 jaar in hetzelfde huis, dat was dus wel wat. Dankzij Jaye is het gelukt; haar organisatie, focus en volharding.” Jaye: “Het was een gekke tijd, we zijn wel zeven keer met onze bus heen en weer gereden, terwijl we de winkel in Engeland nog open hadden en hier al aan het uitpakken waren.”

10. Waar gaat uw favoriete reis naar toe?
John: “Ik vind het Markermeer geweldig.”

11. Wat is uw favoriete plek in huis?
Jaye: “De winkel.” John: “Ik vind het hele huis geweldig, van de zolder tot de tuin. Ik heb zelfs in de kelder een grote mancave compleet met biljart.”

12. Welke droom wilt u nog verwezenlijkt zien worden?
Jaye: “Dat we hier kunnen blijven, dat zou ik fijn vinden. Vorig jaar winter was het rustig, daar maakte we ons best wat zorgen om. Gelukkig gaat het nu beter, maar het heeft tijd nodig voordat iedereen weet dat je hier zit.”

13. Wat is uw favoriete boek/serie/schilderij of film
Jaye: “Lastig om te kiezen. Muziek is heel belangrijk voor ons, maar ook telkens in beweging. Het ligt ook aan je stemming. Op dit moment spelen we vaak Have yourself a merry little christmas, in de originele uitvoerig van Judy Garland. Dat is nu wel een favoriet.”

14. Wat is uw levensmotto?
Jaye: “Volg je hart.” John: “Stel geen dingen uit, als je iets wil, doe het vandaag nog.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook