14 vragen voor Andy Knaap

14 vragen voor Andy Knaap

Sinds 1 december is Andy Knaap de nieuwe wijkagent van Edam-Volendam. Elke woning in Nederland heeft een wijkagent, maar weet je ook wie het is? Dat is het belangrijkste, dat je weet wie hij is en dat je hem kunt appen, mailen of gewoon even aanspreken op straat. Wat een wijkagent precies doet? Wat doet hij niet, kun je beter vragen: alles van burenruzies tot vuurwerkoverlast.

1. Wat is voor u volmaakt geluk?
“Als ik tijdens mijn werk veel buiten ben en veel mensen heb gesproken. Spontaan even ergens een praatje maken. Niet: daar heb je de politie weer, maar dat mensen je benaderen en je gewaardeerd wordt. Dat is voor de wijkagent een geluksmoment.”

2. Wat is uw meest typerende eigenschap?
“Ik ben amicaal en heb een open uitstraling, dat is voor een wijkagent belangrijk. Er zijn verschillende soorten agenten, anderen zijn wat strikter, daar is een amicaal karakter misschien minder geschikt voor.”

3. Welke activiteit gaat u het meest aan het hart in Edam-Volendam?
“Omdat ik pas sinds 1 december werkzaam ben in Edam, weet ik nog niet wat er allemaal is aan evenementen. Ik vind het erg leuk dat er zoveel georganiseerd wordt en ik wil graag kennismaken met alle betrokkenen. Het is altijd handig om de lijnen kort te houden. Binnenkort is er een kerstmarkt en dan zal ik zeker even mijn gezicht laten zien. Edam spreekt me erg aan. Ik werkte hiervoor in Purmerend maar had een voorkeur voor Edam aangegeven. Toen hier een plek vrijkwam, twijfelde ik geen moment. Je kunt hier eigenlijk alles vinden: toeristen in het centrum, maar ook buitenwijken en zelfs wat industrie. Juist die afwisseling maakt het zo interessant.”

4. Zet u zich in als vrijwilliger?
“Ja, ik ben bevelvoerder bij de vrijwillige brandweer in de plaats waar ik woon. De brandweer zoekt altijd meer leden. Dat kost tijd, dat maakt het lastig. Omdat ik in ploegendienst werk, kan ik gemakkelijker tijd in mijn planning vrijmaken. Het is een hechte club, als er iets intens gebeurt in een gemeenschap kun je daar op terugvallen, dat maakt het zo bijzonder.”

5. Welke verleiding kunt u niet weerstaan?
“Toetjes. Vooral lekker ijs.”

6. Waar krijgt u energie van?
“Thuis zijn dat mijn vrouw en mijn twee kinderen. In mijn werk is dat het contact met mensen. Mensen moeten weten je wie bent en je gemakkelijk even aan kunnen spreken. Dat kan ook via een appje of sociale media. Het zijn soms kleine dingen waar je voor wordt benaderd, maar daar zit soms iets groters achter. Als ik ergens de tijd voor neem, komen er vaak hele andere dingen naar voren dan aanvankelijk gedacht. Andere kwesties zoals vuurwerk- of drugsoverlast zijn weer dingen die je gemakkelijker even tegen iemand vertelt in een gesprek, dan dat je het meteen op papier zet.”

7. Hoe zou een ideale dag eruit zien?
“Mijn dienst beginnen om half zeven met een kop koffie drinken daarna mag het van mij gewoon los gaan. In de zin van: laat de dag maar komen. Het maakt niet uit wat, het hoort er allemaal bij en dat is juist zo mooi. Dat zijn soms heftige dingen, maar ook soms leuke of grappige dingen. Het kan alle kanten op. Soms wordt je ingeschakeld door een zorgverlener om iemand midden in de nacht terug in bed te leggen of kom je ergens voor niks omdat het kinderen waren die 112 hadden gebeld. Een dag doelloos rondjes rijden, zoals wel eens wordt gedacht van de politie, is er niet bij.”

8. Wat is het beste advies dat u ooit ter harte heeft genomen?
“Niet alles uitspreken en twee keer nadenken voordat je iets doet. Je moet eerst het verhaal rond hebben en alle feiten kennen, voordat je uitspraken gaat doen.”

9. Wat is uw grootste prestatie?
“Mijn gezin, daar ben ik het meest trost op.”

10. Waar gaat uw favoriete reis naar toe?
“Ik ga nooit naar dezelfde plek toe, maar voor één land zou ik een uitzondering willen maken: Lapland. Daar ben ik een keertje geweest en wil ik echt weer eens naar toe terug als onze kinderen van groter zijn, een land dat je moet meemaken.”

11. Wat is uw favoriete plek in huis?
“Mijn favoriete plek is mijn volkstuin. Daar kan ik erg van genieten. Ook heb ik het verleden wat schapen gehad. Daar wil ik volgend jaar weer mee verder gaan. Van kinds af aan hadden we thuis potlammetjes, dat ik nu voor mijn eigen kinderen doen en dan houden we die schapen. Dan begint het vanzelf weer en bouw je ook echt een band op met de dieren.”

12. Welke droom wilt u nog verwezenlijkt zien worden?
“Over tien jaar wil ik een huis met een schuur en 3 hectare grond erbij, voor mijn schapen en mijn moestuin. Dat is onze droom.”

13. Wat is uw favoriete boek/serie/schilderij of film
“Nee. Lezen doe ik niet en wat ik kijk aan films is net wat ik tegenkom.”

14. Wat is uw levensmotto?
“Doe maar normaal, doe je al gek genoeg en blijf vooral je zelf.”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook