13 appartementen in Vergadercentrum Schepenmakersdijk

13 appartementen in Vergadercentrum Schepenmakersdijk

Architect en voormalig rijksbouwmeester Tjeerd Dijkstra heeft het Vergadercentrum aan de Schepenmakersdijk aangekocht. Binnen de bestaande contouren zullen hier 13 appartementen worden gebouwd.

In 2010 kocht de gemeente het gehele complex van het Hoogheemraadschap. Maar een raadsmeerderheid zag geen heil in ambtelijke huisvesting in Edam. Vervolgens werd in 2015 de Haarlemse  ontwikkelaar Lex Beumer eigenaar. Die heeft er tot nu toe enkele appartementen gerealiseerd en één gebouw verkocht. Voor de verbouwing van het Gemeenlandshuis en de zogenaamde ‘architectenwoning’ aan de Schepenmakersdijk is een vergunning aangevraagd. Het Vergadercentrum verhuurde hij aan de gemeente.
Het huurcontract loopt af in juli  en is niet verlengd toen de gemeente aangaf vanaf juni 2021 tijdelijk in PX te gaan vergaderen in afwachting van een nieuw stadskantoor. Vervolgens kwam de ontwikkelaar met plannen om het Vergadercentrum te slopen om er een appartementencomplex te bouwen.

Beschermd pand
Tjeerd Dijkstra, woonachtig in Edam, ontwierp in 1975 de uitbreiding van het historische complex met onder meer het vergadercentrum dat in 1978 werd opgeleverd. Hij voelt zich nog steeds sterk betrokken bij de panden die inmiddels zijn opgenomen op de rijkslijst van te beschermen ‘post 65 architectuur’. De uitbreiding werd destijds gesitueerd rond twee nieuwe hofjes, aansluitend op de monumentale entree-hof die als hoofdtoegang van het complex in gebruik bleef.  “De opgave was om de nieuwbouw te verbinden met het historische complex  zonder dat te domineren. Dat is gelukt door het nieuwe volume op te knippen in kleinere componenten passend bij kleinschaligheid van Edam.”

Het liet Dijkstra (1931) niet los dat de gebouwen wellicht gesloopt zouden worden. Na contact met de eigenaar besloot hij de panden eigenhandig te kopen. Deze aankoop is recent afgerond.

Energieneutraal
Het plan is nu om in het huidige Vergadercentrum 13 ruime energieneutrale koopappartementen te realiseren. “Een viertal komt op de begane grond, drie daarvan met tuin op de west- of zuidkant. De overige woningen komen als maisonnettes daarboven met een ruim balkon op de eerste verdieping en een slaapverdieping onder de bestaande houten kap.” De woningen zijn gelegen rondom een centrale patio die toegankelijk is via de huidige ingang van het vergadercentrum. De maisonnettes op de eerste verdieping zijn met een lift bereikbaar.

Ruime appartementen
Het grootste deel zal bestaan uit vierkamerwoningen van rond de 100 vierkante meter. Een drietal woningen zal iets groter worden, zo rond de 120 vierkante meter. De woningen worden afgebouwd opgeleverd. “Alleen de keuken kan zelf worden uitgezocht.” Voor parkeren is geen ruimte in het gebouw. Voor de Schepenmakersdijk geldt een blauwe zone en verder kan geparkeerd worden op de nieuwe parkeerplaats aan de Singelweg.

Start bouw
Het in 2015 aangepaste bestemmingsplan laat woningen toe, al dan niet met werkruimtes. De nieuwe eigenaar werkt samen met een bouwkundig adviesbureau  om het plan verder uit te werken. “Ik hoop komend voorjaar het vergunningtraject in te gaan en nog dit jaar te starten met bouwen. In een latere fase volgen de prijzen voor de woningen alsmede de mogelijkheid tot inschrijving.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook